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ADJOURNED SINE DIE 
 
 Buckingham Securities Corporation, Lloyd Bruce, 

David Bromberg, Harold Seidel, Rampart 
Securities Inc., W.D. Latimer Co. Limited, 
Canaccord Capital Corporation, BMO Nesbitt 
Burns Inc., Bear, Stearns & Co. Inc., Dundee 
Securities Corporation, Caldwell Securities 
Limited and B2B Trust 
 

 Global Privacy Management Trust and Robert 
Cranston 
 

 Philip Services Corporation 
 

 Robert Walter Harris 
 
Andrew Keith Lech 
 

 S. B. McLaughlin 
 

 Livent Inc., Garth H. Drabinsky, Myron I. Gottlieb, 
Gordon Eckstein, Robert Topol  

 

1.1.2 Notice of Minister of Finance Approval of 
Amendments to OSC Rule 13-502 Fees, 

 Forms 13-502F1, 13-502F2, 13-502F3 and 
 13-502F4, and Companion Policy 13-502CP 

 
NOTICE OF MINISTER OF FINANCE APPROVAL OF 

AMENDMENTS TO 
OSC RULE 13-502 FEES, FORMS 13-502F1, 13-502F2,  
13-502F3 AND 13-502F4, AND COMPANION POLICY 

13-502CP 
 

On November 17, 2003, the Minister of Finance approved 
the amendments to Rule 13-502 Fees, including Forms 13-
502F1, 13-502F2, 13-502F3 and 13-502F4, as a rule under 
the Act (the “Rule”) and approved the amendments to 
Companion Policy 13-502CP (the “Companion Policy”).  
 
The amendments to the Rule and the Companion Policy 
come into force on December 1, 2003. The amendments to 
the Rule and the Companion Policy are published in 
Chapter 5 of the Bulletin.  In addition, a combined version 
of the original Rule, Forms and Companion Policy 
incorporating the approved amendments are published in 
Chapter 5 of the bulletin for the user’s reference. The 
amendments to the Rule and the Companion Policy will be 
published in The Ontario Gazette on November 29, 2003. 

MERRINGA
Text Box
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ONTARIO SECURITIES COMMISSION STAFF NOTICE 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

ONTARIO SECURITIES COMMISSION RULE 13-502 
 
Frequently Asked Questions 
 
As is often the case with the introduction of a new or 
revised rule, users of the rule may find that they have 
questions regarding its application and interpretation.  
Therefore, to assist those users, we have compiled a list of 
frequently asked questions (“FAQs”) which, while not 
exhaustive, represent the types of inquiries we have 
received to date.  
 
We have divided the FAQs into the following categories: 
 

A. Participation Fees 
 

B. Activity Fees 
 

C. Forms 
 

D. Filing on SEDAR 
 
A. Participation Fees  
 
Corporate Finance Participation Fees 
 
1. Is an investment fund that is not a reporting issuer 

and which does not have an investment fund 
manager subject to the corporate finance 
participation fees? 

 
No. Corporate finance participation fees apply only to 
reporting issuers.  
 
2. My company is a reporting issuer that is a 

subsidiary entity that is exempt from paying fees 
under section 2.2(2) of Rule 13-502.  How do I 
communicate this exemption, so that my company 
does not end up in default? 

 
Each year the company should complete the calculations 
required in Part 2 to verify that the company has in fact 
more than 90 percent of both net assets and gross 
revenues of the parent.  These calculations should be 
submitted on SEDAR in place of Form 13-502F1 using 
document type 13-502F1. This filing is due to the 
commission at the same time Form 13-502F1 would 
otherwise have been due. See Appendix A for an example 
of the calculations to be filed.  
 
3. My company is a Class 2 reporting issuer and has 

a net deficit at the end of the financial year.  How 
do I calculate my participation fee? 

 
As instructed in section 2.6, include the deficit in the 
calculation. 
 
New Reporting Issuer 
 
4. My company became a reporting issuer this year 

by virtue of listing on the TSX.  How do I 

determine my market capitalization under section 
2.8(4)(a)(i)? 

 
When calculating the market capitalization under Part 2.5, 
as there will be no average closing price for the preceding 
months, the closing price on the day of listing should be 
used as the price in section 2.5(a)(ii).  The company should 
continue with the remaining parts of the calculation under 
section 2.5 as prescribed. 
 
5. My company became a new reporting issuer in the 

period between its year-end and the time when its 
financial statements were due.  The company paid 
a participation fee at the time it became a 
reporting issuer. What fee do we owe when we file 
our annual financial statements? 

 
There is no further obligation at the time the annual 
financial statements are filed, as you will have submitted all 
applicable fees at the time the company became a 
reporting issuer.     
 
Capital Markets Participation Fees 
 
1. Our firm will pay a capital markets participation fee 

at the time of renewal of our registration.  Will we 
also pay a fee for each individual registered? 

 
Rule 13-502 changes the basis on which registrants pay for 
their participation in Ontario's capital markets.  The number 
of registered individuals associated with a firm no longer 
has any bearing on the registration renewal fee payable to 
the OSC.  The fees for capital markets participants are now 
based on the revenue generated by the company's 
operations in Ontario (specified Ontario revenues), as 
determined using the company's financial statements to 
complete Form 13-502F3. 
 
2. When the Commodity Futures Act Fee Rule 13-

503 is in effect, will my registrant firm still have to 
pay an annual fee based on the number of 
individuals employed by the firm? 

 
No. The annual participation fee is based on the registrant 
firm’s specified Ontario revenues.  Please refer to Part 2 of 
Rule 13-503 for further details.  
 
3. Since our firm will pay a capital markets 

participation fee in advance for the next year 
(2004) and our year end is March 31, should we 
use the financial information from the year ended 
March 31, 2003 or do a good faith estimate for the 
year ending March 31, 2004? 

 
Although the fee is payable for the calendar year 2004, 
information from your financial statements for the year 
ended in 2003 should be used to prepare the Form 13-
502F3.  Unless financial statements are not available by 
the required filing date, December 1, a good faith estimate 
would not be done. 
 
4. If our firm pays capital markets participation fees 

under Rule 13-502, and it is also registered under 



Notices / News Releases 

 

 
 

November 28, 2003   

(2003) 26 OSCB 7664 
 

the Commodity Futures Act ("CFA"), do we pay 
fees under both the CFA fees Rule 13-503 and 
Rule 13-502? 

 
No.  Only one participation fee is required to be paid by a 
firm registered under both Acts. The definition of "capital 
markets activities" has now been amended to include 
activities for which registration under the CFA or an 
exemption from registration under the CFA is required.  
Firms that are registered under both acts will only pay a 
capital markets participation fee under Rule 13-502.  More 
information can be found in the amended Companion 
Policy to Rule 13-502 and section 2.8 of Rule 13-503. 
 
5. How are firms required to make payment of the 

capital markets participation fee? 
 
Form 13-502F3 and related documents for registration 
renewal (director's resolution, renewal application form) 
should be filed in paper.  They may be mailed, faxed or e-
mailed to the OSC (fax #416-593-8283, e-mail to 
renewal@osc.gov.on.ca).  The information will be entered 
by OSC staff into the NRD system and payment will be 
taken from your NRD bank account on December 31.  
Further information can be found in OSC Staff Notice 33-
722 "Registration Renewal Procedure and Payment of 
Annual Participation Fees", published in the October 15, 
2003 OSC Bulletin and also available on the OSC website. 
 
B. Activity Fees 
 
Fees relating to Rule 45-501 Exempt Distributions 
 
1. If its investment fund manager has paid a capital 

markets participation fee, does the investment 
fund, as a reporting issuer, have to pay a $500 fee 
for the filing of Form 45-501F1 under item B(2)? 

 
No.  The general principle behind item B(2) is that if a 
participation fee is being paid, an activity fee on filing the 
exempt distribution form does not have to be paid.  
 
C. Forms  
 
Form 13-502F3 – Participation Fee Calculation for 
Registrant Firms and Unregistered Investment Fund 
Managers 
 
1. How do I complete Form 13-502F3 if the firm's 

2003 financial statements have not yet been 
prepared? 

 
Prepare and file the Form based on a good faith estimate 
of the specified Ontario revenues at the end of the previous 
financial year.  Once financial statements are completed 
(within 90 days of year end) prepare and file Form 13-
502F4 and a revised Form 13-502F3. 
 
2. In Part III of Form 13-502F3, is it permissible to 

deduct advisory or sub-advisory fees paid to non-
Ontario registrants? 

 

The intention of the deduction in line 4 of Part III of the 
Form is to prevent the ‘double payment’ of the capital 
markets participation fee for revenue earned from capital 
markets activities. If the non-Ontario registrant advisor or 
sub-advisor pays a capital markets participation fee, then 
the deduction is permissible. 
 
3.  Should IDA members be using line 18 or line 17 of 

Statement E to determine revenue subject to the 
participation fee? Part 1 of Form 13-502F3 
indicates that line 18 of Statement E of the Joint 
Regulatory Financial Questionnaire and Report 
("JRFQR") should be used to report revenue for 
IDA members.  However, section 3.4 (a) of the 
Rule states that the Total Revenue on the 
Summary statement of income contained in the 
JRFQR should be used. Per the JRFQR, this is 
actually line 17 of Statement E but the Form 
indicates that line 18 should be used.   

 
Line 17 of Statement E of the JRFQR should be used in 
Part 1 of Form 13-502 F3.  At the time of drafting of the 
Rule, an older version of the JRFQR was in place and line 
18 appropriately reflected the total revenue information in 
the older version.  As Statement E has since undergone 
changes, registrants should always use the Total Revenue 
line from Statement E in completing the Form, irrespective 
of what line number it is assigned. Please also note that the 
MFDA has changed Line 12 of Statement D (Total 
Revenue) of the MFDA Financial Questionnaire and Report 
to Line 13. Registrants should always use the Total 
Revenue line for purposes of calculating the participation 
fee. 
 
4. I am a registrant trying to fill out Part III of Form 

13-502F3 and am finding some inconsistency 
between Form 13-502F3 and parts of the Rule.  
Specifically, there appears to be inconsistency 
among the following: 

 
• The gross revenue number that I am to 

include on line 1 – gross revenue as per 
the audited financial statements 

 
• The definition of capital markets activities 

as defined in section 1.1 
 
• The calculation of specified Ontario 

revenues in section 3.6 
 

Capital markets activities as defined in section 1.1 
and subsection 3.6(1) explaining the calculation of 
specified Ontario revenues suggests that the 
capital markets activities that I am to include on 
Form 13-502F3 is to be limited to my Ontario 
revenue.  What should I be including on line 1 of 
Part III of Form 13-502F3? 

 
Capital markets activities as defined in section 1.1 are the 
activities that will ultimately be subject to a participation fee.  
The explanation in section 3.6 as to the calculation of 
specified Ontario revenues is intended to provide guidance 
that only capital markets activities in Ontario will be subject 
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to a participation fee.  On line 1 of Part III of Form 13-
502F3, include gross revenues from ALL sources.  Once 
the permitted deductions are taken and the allocation to 
Ontario is determined, the result is that you will be paying a 
participation fee only on capital markets activities in 
Ontario.   
 
D. Filing on SEDAR 
 
1. My company is about to file its participation fee on 

SEDAR. What code should we be using? 
 
If you are filing for a year ending between April 30, 2002 
and March 30, 2003 inclusive, you will be submitting your 
transitional fee, and therefore you should use fee code 
T17220.  If you are filing your participation fee for a year 
ending on or after March 31, 2003, you should use the 
applicable fee code (P12101 to P12110) 
 
2. I am paying a late fee at the same time as I am 

filing my participation fee.  How should I do this on 
SEDAR? 

 
It is important that you separate the late fee from the 
participation fee when submitting your filing so that your 
company is credited appropriately.  The participation fee 
should be coded as indicated in #1 above.  The late fee 
should be coded based on the nature of the late fee.  Use 
code L12901 for a late fee being paid on a participation fee 
(i.e. 1% of the participation fee payable to a maximum of 
25%) and use code L14M1C for the late filing of documents 
(i.e. items for which you pay $100 per business day to a 
maximum of $5,000). 
 

APPENDIX A 
 
“Subsidiary Company” [replace with company name] is a 
subsidiary of “Parent Company” [replace with company 
name] that is exempt from paying the participation fee 
based on the following: 
 
Under section 2.2(2) of OSC Rule 13-502, a reporting 
issuer is exempt from paying a participation fee if: 
 
(a)  the parent of the subsidiary entity is a reporting 

issuer; 
 
(b)  the parent has paid the participation fee required; 

and 
 
(c)  the net assets and gross revenues of the 

subsidiary entity represent more than 90 percent 
of the net assets and gross revenues of the parent 
for the previous financial year of the parent. 

 
   Year Ending [insert date] 
   Net  Gross 
   Assets  Revenues 
 
“Subsidiary Company” $____  $____ (A) 
“Parent Company” $____  $____ (B) 
 
Percentage (A/B)  _____%  _____ % 




