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13.1.3 TSX Inc. – Amendments to Remove Imbedded Opening and Closing Times from TSX Rules 

TSX INC. 

AMENDMENTS TO REMOVE IMBEDDED OPENING and CLOSING TIMES 
FROM THE RULES OF THE TORONTO STOCK EXCHANGE 

RULES (AS AT JULY, 2007) POLICIES

PART 1 - INTERPRETATION

1-101 Definitions (Amended) 

(1) In all Exchange Requirements, unless the subject 
matter or context otherwise requires: 

(a) defined or interpreted in section 1 of the 
Securities Act has the meaning ascribed to it 
in that section; 

(b) defined in subsection 1(2) of the Regulation 
has the meaning ascribed to it in that 
subsection; 

(c) defined in subsection 1.1(3) of National 
Instrument 14-101 Definitions has the 
meaning ascribed to it in that subsection;  

(d) defined in subsection 1.1(2) of Ontario 
Securities Commission Rule 14-501 has the 
meaning ascribed to it in that subsection; and 

(e) defined or interpreted in UMIR has the 
meaning ascribed to it in that document. 

Amended (April 1, 2002) 

(2) In all Exchange Requirements, unless the subject 
matter or context otherwise requires: 

****** 

“closing time” means the time fixed by the Board for the end 
of a Session. 

Added [•] 

****** 

“MOC Book” means the electronic file that holds MOC Orders. 

Amended [•] 

****** 
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PART 3 – GOVERNANCE OF TRADING SESSIONS

DIVISION 1 – SESSIONS 

3-101 Date and Time of Sessions 

(1) The Exchange shall be open for Sessions on each 
Business Day. 

(2) The Board shall determine the opening time and 
closing time of Sessions. 

Amended [•] 

****** ****** 

PART 4 – TRADING OF LISTED SECURITIES

DIVISION 7 – OPENING 

4-701 Execution of Trades at the Opening 

(1) Subject to Rule 4-702, listed securities shall open for 
trading at the opening time, and any opening trades 
shall be at the calculated opening price. 

(2) The following orders shall be completely filled at the 
opening: 

(a) market orders and better-priced limit orders 
for client accounts; 

(b) MBF orders; 

(c) market orders and better-priced limit orders 
for non-client accounts that were entered 
prior to the two minutes immediately 
preceding the opening time; and 

(d) market orders and better-priced limit orders 
for non-client accounts that were entered 
during the two minutes immediately 
preceding the opening time where the 
opening of the security is delayed pursuant to 
Rule 4-702, or where the order affected the 
Calculated Opening Price. 

Amended [•] 

(3) The following orders are eligible to participate in the 
opening but are not guaranteed to be filled: 

(a) Repealed (August 7, 2001) 

(b) limit orders at the opening price; and 

(c) market orders and better-priced limit orders 
for non-client accounts that were entered 
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during the two minutes immediately 
preceding the opening time and that did not 
affect the Calculated Opening Price, where 
the security opens at the opening time. 

Amended [•] 

****** 

DIVISION 9 – SPECIAL TRADING SESSION 

****** 

4-902 Market-On-Close 

(1) Eligible Securities 

MOC Orders may only be entered for MOC Securities.  

(2) Board Lots 

A MOC Order must be for a board lot or an integral multiple of 
a board lot of a MOC Security. 

(3) MOC Order Entry  

(a) MOC Market Orders may be entered, 
cancelled and modified in the MOC Book on 
each Trading Day beginning at a time 
determined by the Exchange and ending 
atfrom 7:00 a.m. until the time the MOC 
Imbalance is broadcast.  MOC Market Orders 
may not be cancelled or modified after the 
MOC Imbalance is broadcast. 

(b) The MOC Imbalance is calculated and 
broadcast on each Trading Day at a time 
determined bytwenty minutes before the 
Exchangeclosing time.

(c) The indicative calculated closing price for 
each MOC Security is broadcast on each 
Trading Day at a time determined byten 
minutes before the Exchangeclosing time.

(d) Following the broadcast of the MOC 
Imbalance, until the closing time on each 
Trading Day, MOC Limit Orders may be 
entered in the MOC Book on the contra side 
of the MOC Imbalance.  MOC Limit Orders 
may be cancelled until the closing time. 

(e) In the event of a delay of the Closing Call for 
a MOC Security, MOC Limit Orders may be 
entered in the MOC Book for such security 
on the contra side of the MOC Imbalance for 
a period of time determined byten minutes 
after the Exchangeclosing time.  MOC Limit 
Orders may not be cancelled during this time 
period. 
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Amended [•] 

(4) Closing Call 

(a) The Closing Call shall occur on each Trading 
Day at the closing time. The Closing Call in a 
MOC Security shall be delayed for a period of 
time determined by the Exchangeten minutes
in the event that the price that would be the 
calculated closing price for the MOC Security 
exceeds the volatility parameters determined 
by the Exchange. The Exchange will forthwith 
broadcast a message identifying the MOC 
Security that is subject to the delay. 

(b) In the event that the price that would be the 
calculated closing price for a MOC Security 
exceeds the closing price acceptance 
parameters determined by the Exchange at 
the end of the delay period set out in Rule 4-
902(4)(a), the calculated closing price for the 
MOC Security will be the price at which most 
shares will trade, leaving the least imbalance, 
where the price does not exceed the closing 
price acceptance parameters determined by 
the Exchange for such security.   

Amended [•] 

****** 

DIVISION 10 – PROGRAM TRADING 

****** 

4-1003 Offsetting Orders on Expiry 

Orders in listed securities that offset an expiring Index 
derivatives position, or that substitute an equities position for an 
expiring Index derivatives position, shall be entered as 
prescribed by the Exchange. 

4-1003 Offsetting Orders on Expiry 

(1) Definition of Program Trading for Must-Be-Filled 
Orders

For purposes of Rule 4-1003, a program trade is a 
simultaneous trade undertaken on the expiry date of an 
option or future in listed securities comprising at least 70 
percent of the component share weighting of an Index 
where such trade offsets a per-existing position in a 
future or an option the underlying interest of which is the 
Index. 

(2) Must-Be-Filled Order Reporting Requirements  

The following requirements apply to Must-Be-Filled 
Orders:

(a) Entry of Orders – A Must-Be-Filled 
Order shall be entered on the day prior 
to the expiry date (normally a 
Thursday) during the Special Trading 
Session or at such other times as may 
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be required or permitted by the 
Exchange (the “reporting time”). An 
order for a program trade may be 
entered at a time other than the 
reporting time only with the consent of 
the Exchange. 

A Must-Be-Filled Order may be cancelled prior to the end 
of the reporting time through normal cancellation and 
correction procedures. After the end of the reporting time, 
each Must-Be-Filled Order is committed and may be 
withdrawn from the trading system only with the consent 
of the Exchange. 

The Exchange may release a ticker notice regarding 
material imbalances in orders for a particular listed 
security after the end of the reporting time. 

(b) Prearranged Trades – A Participating 
Organization with both sides of a 
program trade arranged may enter the 
orders at a time other than during the 
reporting time. The trading system will 
seek out such orders and will cross 
them automatically where possible. 

(c) Automatic matching – The trading 
system will automatically match all 
program trades, market orders and 
better-priced limit orders where 
possible. Any imbalance after matching 
of these orders will be included in the 
regular opening following the normal 
allocation rules and receive the 
calculated opening price. Market 
orders and better-priced limit orders 
will be filled first against an imbalance 
of large program trades. 

DIVISION 11 — SPECIAL TERMS 

****** 

4-1103 Exchange for Physicals and Contingent Option 
Trades 

Orders which are conditional upon a simultaneous trade in a 
derivative on another exchange shall be special terms trades 
and shall be traded in accordance with the prescribed 
procedures and conditions. 

4-1103 Exchange for Physicals and Contingent 
Option Trades 

(1) Application 

This Policy applies to each person who has been granted 
trading access to the Exchange and who seeks to enter 
an order on the Exchange for a listed security which is 
contingent upon the execution of one or more trades in 
an option on the Montreal Exchange or who seeks to 
exchange an index futures contract that is listed for 
trading on the Exchange for the equivalent number of 
listed securities underlying the futures contract (including 
an equivalent number of index participation units) on a 
contingent basis. 
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(2) Procedure for Contingent Option Trade 

If a person to whom this Policy applies seeks to enter an 
order on the Exchange for a listed security which is 
contingent upon the execution of one or more trades in 
an options market, the following rules shall apply: 

(a) the trade in the listed security and the 
offsetting option trades must be for the 
same account; 

(b) the option portion of the trade must be 
approved by a floor governor or other 
exchange official of the stock 
exchange on which the option is listed 
and such approval shall be evidenced 
by the initials of the governor or official 
on the options trade ticket; 

(c) the options trade ticket shall be time 
stamped;

(d) the person shall telephone Trading and 
Client Services of the Exchange at 
(416) 947-4440 and provide the details 
of the contingent trade including the 
name of the person with trading access 
to the Exchange with whom the 
contingent trade has been made; 

(e) the trade in the listed security must be 
within the existing market for the listed 
security on the Exchange at the time of 
the telephone call to Trading and Client 
Services;

(f) a copy of the options trade ticket as 
initialled by a floor governor or 
exchange official and time stamped 
shall be provided by facsimile 
transmission to Trading and Client 
Services at (416) 947-4280 within ten 
minutes following the time stamp on 
the ticket; and 

(g) provided the trade has been made and 
reported in accordance with the above 
rules, the Exchange shall manually 
execute the trade in the listed security 
as a special terms trade with the 
marker “MS” effective as of the time 
stamped on the option trade ticket. 

(3) Procedure for Exchange for Physicals 

If a person to whom this Policy applies seeks to 
exchange a futures contract for the equivalent number of 
listed securities underlying the futures contract (including 
an equivalent number of units of the applicable Index 
Participation Fund or mutual fund), the following 
provisions shall apply: 
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(a) the trade in the listed security and the 
trade in the futures contract must be 
for the same account; 

(b) the equities component may be made 
as a cross or as a trade between 
persons with trading access on the 
Exchange; 

(c) the futures portion of the trade must be 
approved by a floor governor or other 
exchange official of the stock 
exchange on which the future is listed 
and such approval shall be evidenced 
by the initials of the governor or official 
on the futures trade ticket; 

(d) the futures trade ticket shall be time 
stamped;

(e) the person shall telephone Trading and 
Client Services of the Exchange at 
(416) 947-4440 and provide the details 
of the exchange including the name of 
the person with trading access to the 
Exchange with whom the exchange 
has been made; 

(f) the trade in the listed securities made 
during the Regular Session will be at 
the bid price of the listed securities on 
the Exchange at the time of the 
telephone call to Trading and Client 
Services and the trade in listed 
securities made after the end of the 
Regular Session will be at the last sale 
price of the listed securities on the 
Exchange provided that where the last 
sale price is outside of the closing 
quotes for any listed security the price 
for that listed security shall be the bid 
or offer which is closest to the last sale 
price;

Amended [•] 

****** 

PART 5 – CLEARING AND SETTLEMENT OF TRADES IN 
LISTED SECURITIES

****** 
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DIVISION 3 – CLOSING OUT CONTRACTS 

****** 

5-303 Failed Trade in Rights, Warrants and Instalment 
Receipts 

(1) Notwithstanding Rule 5-301, should fail positions in 
rights, warrants or installment receipts exist on the 
expiry or payment date, purchasing Participating 
Organizations have the option of demanding delivery 
of the securities into which the rights, warrants or 
installment receipts are exercisable, any additional 
subscription privilege, and any subscription fee 
payable to a Participating Organization, that may be 
available, such demand shall be made before the 
closing time on the expiry date. 

Amended [•] 

****** 


