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Section # Consultation Question Feedback/Comment

A (e.g. 

1) 

[insert/copy question] [individual response] 

E. 16.  
Is there anything missing or unclear in the 

current qualified person definition? If so, please 

explain what changes could be made to enhance 

the definition. 

The current definition of Qualified Person implies that professional registration for 

engineers and/or geoscientists is not required.  Likewise, section 5.2 implies that 

sealing (authentication) is optional.  It is understood that some provinces do not 

regulate geoscience and there may be fewer restrictions on importing engineering 

and geoscience.  However, care and attention must be taken to ensure all 

jurisdictional regulatory requirements are met.  The addition of a statement in the 

definition of a Qualified Person which clarifies the requirement to be registered in 

the provincial jurisdiction would help to clarify this regulatory requirement. 

An issue around such definitions arose when the CSA began using the term 

“supervising professional” in CSA A283 Qualification Code for Concrete testing 

Laboratories.  There was discussion and differences of opinion about the role of the 

supervision professional, whether this was the same or different than “supervising 

engineer” and whether technologists are qualified to fill the role of supervising 

professional.   
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E. 17. Should paragraph (a) of the qualified person 

definition be broadened beyond engineers and 

geoscientists to include other professional 

disciplines? If so, what disciplines should be 

included and why?

There is a space where a qualified person may be the person who has economic 

expertise. In such cases, it is imperative to ensure that all contributors to the reports 

stay within their area of competence. Optionality for authenticating and signing off 

of technical elements in support of the report must be included for P.Eng and P.Geo 

who are doing the technical work but not necessarily running the aggregation 

economic models.  

If the definition of Qualified Person be expanded to include professionals outside of 

the engineering or geoscience profession, the definition must state explicitly that 

qualified people stay in their lane of competence regardless of the jurisdiction within 

which they are registered.  

F. 21. Should the qualified person accepting 
responsibility for the mineral resource estimate 
in a technical report be required to conduct a 
current personal inspection, regardless of 
whether another report author conducts a 
personal inspection? Why or why not?  

F. 22. In a technical report for an advanced property, 

should each qualified person accepting 

responsibility for Items 15-18 (inclusive) of the 

Form be required to conduct a current personal 

inspection? Why or why not?   

a) Should the qualified person 

responsible for the mineral resource 

estimate be required to conduct data 

verification and accept responsibility for 

the information used to support the 

mineral resource estimate? Why or why 

not?   

b) Should the qualified person 

responsible for the mineral resource 

estimate be required to conduct data 

verification and accept responsibility for 

legacy data used to support the mineral 

resource estimate? Specifically, should 

this be required if the sampling, 

analytical, and QA/QC information is no 

longer available to the current operator. 

Why or why not?   

Questions 21 and 22 are related to accepting professional responsibility.  Qualified 

persons who take professional responsibility for professional work (including data 

verification, mineral resource estimates, personal inspections) must follow 

jurisdictional requirements.  If a qualified person does not have a legislated 

professional regulatory association, they should have a clearly documented 

obligation to exercise diligence.  For example, a statement such as “Personal 

inspections and mineral resource estimates must be conducted by qualified 

competent professionals who stay in their area of expertise for the inspection”.  It is 

suggested that language about obligations to exercise diligence be clearly stated to 

avoid any potential contradictions between this document and jurisdictional 

regulatory requirements.  



L. 38. Are there other disclosure requirements in NI 43-

101 or the Form that we should consider 

removing or modifying because they do not 

assist investors in making decisions or serve to 

protect the integrity of the mining capital 

markets in Canada? 

Yes:  Section 5.2:  “A technical report must be dated, signed, and, if the qualified 

person has a seal, sealed by…”  The statement of “If the qualified person has a 

seal” could easily be misconstrued as a circumvention of legislated engineering or 

geoscience requirements, since it implies that a licensed professional is not required 

to stamp the work simply because they have elected not to obtain one from the 

regulator.  Provincial engineering and/or geoscience legislation requires that 

professional work must be stamped by the professional licensee.  It is also 

acknowledged that some provinces do not regulate the profession of geoscience.  It 

is suggested that this statement be modified to state that the technical report must 

be sealed and meet provincial jurisdictional requirements by the professional 

association. 


