Direct E-Mail: terry.wright@investorsgroup.com

October 13, 2000

British Columbia Securities Commission
Alberta Securities Commission
Saskatchewan Securities Commission
Manitoba Securities Commission

Ontario Securities Commission

Office of the Administrator, New Brunswick
Registrar of Securities, Prince Edward I1dand
Nova Scotia Securities Commission
Securities Commission of Newfoundland
Registrar of Securities, Northwest Territories
Registrar of Securities, Yukon Territory
Registrar of Securities, Nunavut

c/o John Stevenson, Secretary

Ontario Securities Commission

Suite 1900, Box 55, 20 Queen Street West
Toronto, ON M5H 3S8

-andto -

Claude St. Pierre, Secretary

Commission des vaeurs mobiliéres du Québec
800 Victoria Square

Stock Exchange Tower, P.O. Box 246, 17" Floor
Montreal, Quebec H4Z 1G3

Dear SirsMesdames:

Re: Commentson Proposed National Instrument 21-101
Marketplace Operation and Proposed Companion
Policy 21-101CP Released July 28, 2000

We are responding to the request for comments on Proposed Nationa Instrument 21-101 -
Marketplace Operation (“NI 21-101") and Proposed Companion Policy 21-101CP (“21-101CP’)
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which were released by the Canadian Securities Administrators (* CSA”) for comment on July 28,
2000.

Dedling with the series of questions raised in the CSA’ s notice, we would comment as follows:
Question 1:

Should broker ID numbers be collected and disseminated by the data consolidator ? If yes,
should the customer decide whether the broker 1D is disseminated?

Y es, broker identification numbers should be collected and disseminated by the data consolidator and
No, the customer should not be the one to decide whether it is disseminated.

The Toronto Stock Exchange (“TSE”) currently disseminates broker identification numbers on trades
and this has proven to be an important element of market transparency and fairness in Canada. It
alows al investors to know which dealers are involved in trading specific stocks.

Providing the broker identification number on a particular trade does not, of course, disclose the
client’sidentity. Some certain clients who use only a few dealers may be concerned that other market
participants may be able to guess who they are by the size of the trade and the deder they use.
Whether these clients are correct in their belief that their anonymity would be better preserved if
broker identification numbers were no longer provided, this concern should not be addressed if it
comes at the cost of compromising the goa of market transparency and fairness.

It has also been argued that one reason for the TSE not to provide broker identification numbersis that
Alternative Trading Systems (“*ATSs’) provide anonymity to clients. However in this capacity ATSs
are matching client orders and posting the trades under the ATSS' identification number in much the
same way as a broker matches its clients' orders and crosses a block which is posted on the TSE
under their identification number. In short this argument does not carry much weight.

While it has been suggested that since the New Y ork Stock Exchange (“NY SE”) does not
disseminate broker identification numbers, the TSE does not need to provide them either, thisis not a
persuasive argument. In many areas the TSE has historically been ahead of the NY SE. For example,
the TSE moved to decimals some time ago, which the NY SE isjust doing so now. The TSE and other
major world exchanges have moved to an eectronic platform leaving the NY SE behind.

Dissemination of broker identification numbersis simply another example of this and it makes no sense
for the TSE to take a step backwards smply to be in step with the NYSE. A “lowest common
denominator” argument such as this does not have much merit, particularly when it may well be the
case that NY SE' s failure to disseminate broker information on trades is determined by the cost of
adding this to its existing systems.

Question 2:
Who should provide market regulation for AT Ss? Please provide reasons for your answer.
Regulation of ATSs should not be placed in the hands of an organization that is in competition with

them. For this reason, exchanges should not regulate ATSs. Although it has been suggested that
these conflicts of interest concerns could be addressed by having the exchange set up a separate
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divison to handle market regulation, it is far from clear that thisis a credible proposal. 1t would be
better to vest this authority in the hands of a self regulatory organization (* SRO”) that has both the
expertise and independence to provide the needed regulation.

Question 3:

Isit appropriate for the IDA to assume the role of market regulator for all participantsin
the debt market?

The IDA probably has arole to play in the regulation of participants in the debt market although
perhaps others, such as the Federal Office of the Superintendent of Financia Ingtitutions, should also
beinvolved. Having said this, given that the IDA is controlled by its members, many of whom are
active in the debt market, perhaps the conflict of interest concerns this raises could be addressed by
having the IDA spin off its regulatory aspects much like NASDR has done in the United States.

Question 4.

Should there be an exemption from the display requirement for debt securities based on the
value of the order or some other criteria? If so what should the criteria be?

Clients should be able to determine how much of their order is displayed. In other words, they should
not have to disclose “intention”, only actual orders. Having said this, al actual orders should be
displayed and there should be no exemption based on value or other criteria. To incorporate such an
exception would hinder transparency.

Question 5:

Isthe definition of market maker appropriate?

The definition of market maker would appear to be appropriate.

Question 6:

Should requirementsimposed on market makersto provide pre-trade information for the
debt market be implemented on a gradual basis? What information should be provided?
When should thisinformation be provided initially? If information is provided on an end of
day basis, what timeis appropriate? Isit appropriate to requirethisinformation be

provided in real timein one year?

Market makers should be required to provide pre-trade information on areal time basis as soon as
possible.

Question 7:

Should information only be required on a pre-trade basisfor the most liquid debt securities
or based on some other criteria? How should “most liquid” debt securities be defined?
What information should be provided?
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As much pre-trade information should be provided as possible. Restricting thisto the “most liquid”
debt security goes againgt this principle. In addition, any definition of “most liquid” is problematic.
Question 8:

Should requirementsimposed on market makersto provide post-trade information for the
debt market be implemented on a gradual basis? If so, when should thisinformation be
provided in initially? If information is provided on an end of day basis, what timeis
appropriate? Isit appropriateto requirethisinformation be provided in real timein one

year?

As with pre trade information, market makers should be required to provide post-trade information on
ared time basis as soon as possible.

Question 9:

Should information only be required on a post-trade basis for the most liquid debt
securities? How would “most liquid” debt securities be defined?

As noted above, restricting any information to the most liquid debt securities is inconsistent with the
principles of trangparency. Again, defining “most liquid” would not be smple.

Question 10:

Should the CSA follow a similar approach?

Trade report information should contain as much information as possible.

Question 11:

Arethereany other requirementsthat should apply to the information processor ?

It is unclear whether any additional requirements other than those proposed in the notice should apply
to the information processor.

Question 12:
Is Regulation 2100 of the I DA still appropriate?

The rules should not prevent inter-dealer bond brokers from becoming ATSs, as long as concerns
about credit worthiness are effectively addressed.

Question 13:
Should there also be an exception based on number of sharestraded (in addition to value of

sharestraded)? Arethereany other exceptionsto the display requirementsthat should be
included?



Clients should be entitled to determine how much of their order is displayed since they owniit. A
mutual fund, for example, has a fiduciary responsibility to obtain the best possible price on atrade
which may mean not displaying the full size of their order to the floor. Requiring that al orders having
avalue of less than $100,000 be fully displayed is inconsistent and may hinder clients from getting the
best price.

Question 14:

Should the requirement regarding customer limit ordersapply to the fixed income market?
The requirement regarding customer limit orders should apply to the fixed income market as well.

Question 15:

Should there be an exemption based on the value of the order or some other criteriafor
fixed income securities?

Incorporating an exemption based on the value of the order or some other criteriais inconsistent with
the goal of transparency in the market.

Question 16:

Should special order audit trail requirements be adopted? Under what circumstances should
the requirements be imposed? To whom should the requirements apply? What additional
information should be collected?

All ATSs should be required to meet minimum audit trail requirements. In developing these

requirements consideration should be given to ensuring that the rules be implemented in a cost
effective manner.

Question 17:

Should the audit trail requirements be established by the CSA or should therequirements
be determined by the exchange, approved agent or the IDA?

The audit trail requirements, as an eement of market regulation generally, should be established by an

SRO with the ability and independence to fulfill thisrole. Asnoted in our response to Question 2
above, this should not be the exchange.

Question 18:

Should the display requirements for over-the-counter ordersor trades be expanded from
market makersto all dealers?

Display requirements for over the counter orders and trades (pre-trade and post trade information)
should be expanded from the market makers to all dedlers for the sake of transparency and fairness.



Question 19:
Should the information be sent to the data consolidator or another party?

The pre-trade and post trade information should be sent to a data consolidator for availability to al
investors.

Question 20:

Should the short selling provision be limited to trades facilitated on a marketplace or should
they apply to dealers trading outside of a marketplace?

The short sdlling rules, to ensure consistency and fairness, should apply to al participants inside and
outside the marketplace.

We appreciate the opportunity of commenting on thisinstrument. If you have any questions about our
comments please do not hesitate to contact the undersigned or David Cheop at (204) 956-8444.

Yours truly,

W. T. Wright, Q.C.

DCljb



