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Dear Mr. Hall, 
 

The Canadian Bankers Association (CBA) is pleased to have the opportunity to 
comment on the Proposed Guidelines For Capital Accumulation Plans (Guidelines) 
issued by the Joint Forum of Financial Market Regulators (the “Joint Forum”) in April 
2003.  We are keenly interested in developments in the regulatory environment for 
employer-sponsored capital accumulation plans since our members offer various types 
of these plans benefiting over 200,000 employees.  We offer the following comments 
which include several requests for clarification.   
 
1. It appears that all types of capital accumulation plan (locked-in, non-locked-in, 

registered, non-registered, voluntary, involuntary) are subject to the same 
Guidelines.  We seek clarity around the rationale for this.  While we understand the 
rationale for having the Guidelines apply to a capital accumulation plan (CAP) whose 
primary purpose is to assist employees with “investing” for their retirement, we are 
concerned about the cost of adhering to the Guidelines for ancillary plans that are 
offered to help employees “save” outside of their pension plans.  These ancillary 
plans offer benefits to employees such as the convenience of payroll deductions, low 
cost investment options, deferring tax, etc.  For example, one CBA member offers 
investment options within a voluntary stock purchase and savings plan.  In general, 
these investment options are offered to plan members at “institutional rates”, a cost 
that is approximately one-tenth of the cost of what employees would pay if they 
purchased the investment options directly from a “retail” provider.  Another CBA 
member offers a savings plan that provides the convenience of payroll deduction and 
tax deferral savings.  Both of these plans would fall under the Joint Forum’s definition 
of CAPs.  It is our view that plan sponsors will assess the cost of offering these 
ancillary plans in light of the Joint Forum’s “expectations” and will likely terminate 
some of these plans due to the high cost of compliance and reporting.  For these 
reasons, we recommend that stock purchase plans and voluntary savings plans be 
excluded.            
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2. We are concerned about any increased liability plan sponsors may assume by 
offering CAPs.  Plan sponsors will assess whether it is worth offering such plans, not 
only due to increased cost, but also due to increased risk. 
 

3. We seek clarity around the notion of whether a fiduciary responsibility exists for non-
pension CAPs - voluntary plans that are offered entirely for the convenience of 
employees.  Item 2.1.3 implies a fiduciary responsibility (“The CAP sponsor must 
prudently select service providers with regard to the best interests of the CAP 
members.”) which may not be necessary or appropriate in the circumstances of such 
plans.  
 

4. The CBA is very concerned about the implied need to educate plan members as 
opposed to providing plan members with sufficient information to operate within the 
parameters of the plan.  The role of education is a social responsibility better left to 
schools/advisors.  It is doubtful whether plan sponsors would be willing to assume 
the cost and liability associated with educating plan members.  We suggest deleting 
references to “educational” in Section 1.2.1;  the phrase,  “distinct and identifiable 
groups of members within the plan” in Section 3.1.4; and the phrase “financial 
sophistication of members” in both Item 2.2.1 and Item 3.1.3. Determining the 
“financial sophistication” of members implies testing.      
 

5. We think it is important to emphasize that a number of the new requirements 
proposed in the Guidelines will add considerably to the costs of sponsoring both 
pension and non-pension CAPs.  In our view, the largest suppliers of CAP services, 
the insurance companies, would face significant expenditures to put in place the 
processes and infrastructures to deal with these proposals. For example, the Joint 
Forum’s expectations re:  monitoring of investment options (Item 6.2.1) may prove to 
be very costly for most plan sponsors with small to medium sized capital 
accumulation plans.  Insurance companies and other suppliers will have to build in-
house monitoring teams or outsource this to the pension investing community.  
Either way, costs are likely to increase for the plan sponsor who will require this 
service in order to adhere to the Guidelines. 
 

6. We are concerned with the text contained in Item 3.5 which states that “upfront or 
lump sum fees should not be charged to members for basic investment information 
or decision-making tools”.  Prohibiting plan sponsors from passing on all or part of 
these costs to plan members may inhibit plan sponsors from offering CAPs.  Many 
plan sponsors may not pay 100% of the recordkeeping cost that is usually charged 
on a per member basis.  In general, this fee covers the cost of providing plan 
members with statements outlining their account activity, access to staff at the record 
keeper that are trained to answer questions about the plan and to complete 
transactions on the employee’s behalf, and access to paper-based or electronic tools 
such as the asset allocation tool, investment manager profiles, etc.  

  
7. We applaud the Joint Forum’s recognition of plan member responsibility.  To avoid 

confusion and maintain role clarity between plan member and plan sponsor, we have 
two recommendations.  Firstly, delete the text in Item 6.2.3 that states that the plan 
sponsor should take into account “any preferences voluntarily indicated by 
members”.   The current text will place a CAP sponsor in the position of 
accommodating the wishes of a very few vocal CAP plan members at the expense of 
the general membership who may rightfully assume that the investment option is 
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suitable and meeting all requirements if available.  Secondly, delete the text in Item 
5.3.2 that applies to the disclosure to plan members of non-adherence to investment 
policies by investment managers.  The monitoring of non-adherence to investment 
policies is a responsibility of the plan sponsor and would be one factor that is 
considered when making a decision whether to retain/terminate a manager.  The 
investment policies for pooled or mutual funds are at the discretion of investment 
managers and are subject to change.  
 

8. We recommend that the Guidelines provide more specificity regarding the level of 
oversight required by plan sponsors for providers of various services related to 
CAPs. A different or new level of oversight of service providers in addition to existing 
oversight functions would have significant resource implications for such sponsors. 
An indemnification by service providers may be required by most plan sponsors.  
This indemnification will be another increased cost that may dilute the benefits of 
offering the plan.  
 

9. It has been our experience that plan members complain about the length and 
complexity of current statements.  In Item 5.1.3, transaction details should be moved 
to Item 5.2.1 and a transaction summary made part of Item 5.1.3. 

 
10. Item 6.2.1 states that the performance of the investment option should be reviewed 

in relation to the purpose of the CAP.  The purpose of the CAP does not impact the 
performance of the investment option.  This specific reference to the “purpose of the 
CAP” should be removed as it causes confusion. 
 

11. We seek clarification of what is meant by “investment choice responsibilities” in Item 
4.1.1.   
 

12. In Item 4.4, is it the Joint Forum’s intent to have disclosed direct transaction costs 
incurred by the plan member as opposed to brokerage commissions incurred by 
investment managers?  The disclosure of brokerage commissions would be overly 
onerous.  It is our understanding that performance is reported net of fees and 
operating expenses, including brokerage fees.  

 
Thank you for the opportunity to comment on the Guidelines.  The CBA would be 
pleased to engage in further discussion on this topic.  In particular, we would appreciate 
an opportunity to hear from the Joint Forum regarding the issues for which we have 
requested clarifications       

Sincerely, 
 
 
 
 
         
 


