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Sceptre Investment Counsel Limited appreciates this opportunity to respond to 
the Canadian Securities Administrators request for comment on Discussion Paper 
24-401 on Straight-through Processing and Proposed National Instrument 24-101 
Post-trade Matching and Settlement, and Proposed Companion Policy 24-101CP 
to National Instrument 24-101 Post-trade Matching and Settlement.  We 
appreciate the CSA in providing all interested parties the opportunity to discuss 
the important issues outlined in these documents. 
 
Question 1: If the CSA were to implement mandatory STP readiness 
certificates, what should be the subject matter of such certificates? 
 
It is our belief that the CSA should not implement mandatory readiness 
certificates for the following reasons: 
As STP is somewhat immeasurable and hard to define it is difficult to determine 
how this would be translated into a certificate of readiness. 
Unlike Y2K, business will continue to run as compared to not knowing if you’re 
your operations would be up and running on January 1, 2000. 
Due to these factors we do not belief this action would be prudent. 
 
Question 2: Is it important to the competitiveness of the Canadian capital 
markets to reach STP at the same time as the U.S.? Please provide reasons 
for your answer. Are there any factors or challenges unique to the Canadian 
capital markets? 
 
We do not believe it is important for the competitiveness of the Canadian capital 
markets to reach STP at the same time as the U.S. It would only be important if 
the U.S. decides to move to a shorter settlement period (of which STP is an 
enabler. 
As far as the factors or challenges unique to the Canadian capital markets. Given 
the size of the Canadian market, which includes volumes and the number of 
market participants compared to the U.S., the Canadian market is perhaps in a 
better position to move forward on STP.  Most importantly, if the U.S. was to 
move to a shorter settlement period, the Canadian marketplace could move 
quickly to meet the timetables of the U.S. for the reasons above.  
 
Question 3: Should it be one of the CCMA's tasks to identify the critical path 
to reach specific STP goals? If so, what steps and goals should be 
included? 
 
It should be one of the CCMA’s tasks to identify the critical path. Given the work 
that the CCMA has done to date in this regard, they would be the most 
appropriate organization to provide direction due to their uniqueness as a cross 
industry forum. As Sceptre Investment Counsel, is an active member of the 
CCMA, we anticipate providing our input to the steps and goals to reach STP 
through our participation in this organization. 
 
 



 
Question 4: Should the CSA require market participants to match 
institutional trades on trade date? Would amending SRO rules to require 
trade matching on T be more effective than the Proposed Instrument? Is the 
effective date of July 1, 2005 achievable? 
 
It is our belief that the CSA should mandate trade matching on trade date. We 
think a phased in approach would be the best course of action, due to the fact 
that the systems needed to achieve this goal are not totally in place and the cost 
vs. benefit right now would be tough to gage. We should continue to monitor the 
initiatives of the CCMA as they are developed and implemented so over time we 
can be ready in the event a date for T+1 is re-established. 
If this date is re-established it will be extremely important that the trade matching 
on T be implemented by the same deadline. 
 In order to have the broadest coverage of the industry the CSA should mandate. 
The SRO’s should compliment any CSA rule by modifying any existing language 
in their rules an regulations. 
 No we do not think this is achievable given that the industry has a considerable 
amount of work to do in this regards. 
 
Question 5: Is a close of business definition required? If so, what time 
should be designated as close of business? 
 
Yes we believe that a definition of close of business is required ensuring a 
common target for the industry. 
 
Question 6: Should the Proposed Instrument expressly identify and require 
matching of each trade data element, or is it sufficient for the Proposed 
Instrument to impose a general requirement to match on T and rely on 
industry best practices and standards to address the details? 
 
No as these elements could change over time and in some cases differ by 
product.  We feel that it would provide greater flexibility to rely on industry best 
practices and standards.  
 
Question 7: Should the CSA rely on the best practices and standards 
established by the CCMA ITPWG 
? 
Yes as these were developed by a broad spectrum of participants in the 
marketplace (i.e., investment managers, broker/dealers custodians etc) 
 
Question 8: The CSA seek comments on the scope of the Proposed 
Instrument. Have we captured the appropriate transactions and types of 
securities that should be governed by requirements to effect trade 
comparison and matching by the end of T and settlement by the end of 
T+3? Have we appropriately limited the rule to public secondary market 
trades? 



 
Yes, we feel that the appropriate transactions and security types have been 
captured. 
Question 9: Is the contractual method the most feasible way to ensure that 
all or substantially all of the buy side of the industry will match their trades 
by the end of T? 
 
We as a company would need to see what would be contained in such a 
document, It would need to be an industry standardized document. All three 
parties would need to be included. 
 
Question 10: Should an exception to the requirement to match a trade on T 
be allowed when parties are unable to agree to trade details before the end 
of T and are required, as a result, to correct the trade data elements before 
matching? 
 
Yes.  The CCMA Best Practices & Standards speaks to and captures accurately 
this same issue. 
 
Question 11: Should registrants be required to report all exceptions from 
matching by the close of business on T? If so, who should receive the 
report (e.g. recognized clearing agency, SROs, and/or securities regulatory 
authorities)? 
 
No they should not be required.  In our opinion the industry should work with the 
Depository to develop and enhance this kind of reporting. 
 
Question 12: Is it necessary to mandate the use of a matching service utility 
in Canada? If so, how would the appropriate centralized trade matching 
system be identified? Are there institutional investors or investment 
managers that may not benefit from being forced into an automated 
centralized trade matching system? Can STP trade matching be achieved 
without a matching service utility? 
 
We do not think that it is necessary to mandate the use of a VMU.  The CCMA 
best practices and standards were developed on the basis of an environment 
with and without a VMU.  Yes we believe that STP trade matching can be 
achieved without a matching utility. 
 
Questions 13 (Should the scope of functions of a matching service utility be 
broader?) and 14 (Are the filing and reporting requirements set out in the 
Proposed Instrument for a matching service utility sufficient, or should a 
matching service utility be required to be recognized as a clearing agency 
under provincial securities legislation?) 
   
We have no further comment on this issue 



 
Question 15: Can the Canadian capital markets support more than one 
matching service utility? If so, what should be the inter-operability 
requirements? 
 
We have no further comment on this issue 
 
Question 16: Should the CSA mandate a T+3 settlement cycle? Should the 
CSA mandate a T+1 settlement cycle when the U.S. moves to T+1 and the 
SEC amends its T+3 Rule? 
 
No we do not see a requirement to mandating a T+3 settlement cycle.  We do not 
see any advantage to this as market participants have complied with this period 
since 1995 when the North American markets moved from T+5 to T+3. 
 
Question 17: Should the CSA require the reporting of corporate actions into 
a centralized hub? If not, is it more appropriate for exchanges and other 
marketplaces to impose this requirement through listing or other 
requirements? Who should pay for the development and maintenance of the 
central hub?  
 
In theory this is an excellent idea, as there has been a need for standardizing 
corporate actions for some time. I don’t think at this time the CSA should mandate 
this until the industry has completed more analysis 
 
Question 18: Should the CSA wait until a hub has been developed by the 
industry before it imposes any requirements? 
 
We have no comment on this question 
 
Question 19: Should the CSA require issuers and offerors to make their 
entitlement payments by means of the LVTS? 
 
We have no comment on this question 
 
Question 20: If there is a CSA requirement to make entitlement payments in 
LVTS funds, should the requirement apply only to payments in excess of a 
certain minimum value? If so, what should that minimum value be? 
 
We have no comment on this question 
 
 
Question 21: Should the CSA consider implementing any additional rules to 
encourage and facilitate the investment funds industry to move towards an 
STP business model? If so, what issues should be addressed by the CSA? 
 



We have no comment on this question 
 
Question 22: Should the CSA develop rules that require the immobilization 
and, to the extent permitted by corporate and other law, dematerialization of 
publicly traded securities in Canada? 
 
We have no comment on this question 
 
Question 23: To the extent DRS systems operate in Canada, should a 
securities regulatory authority regulate transfer agents that are operating or 
using such DRS systems? 
 
We have no comment on this question 
 
Question 24: Should there be separate DRS systems and should they be 
required to be inter-operable? 
 
We have no comment on this question 
 
Question 25: Is it sufficient for the Canadian capital markets to rely solely 
on existing SRO segregation rules? Or, given the growing reliance on the 
indirect holding system, should the CSA consider an active role in 
developing comprehensive rules on segregation of customer assets? 
 
We have no comment on this question 
 
 
 
Yours truly, 
 
 
 
Richard Knowles 
President & CEO 
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