
 
 
 
 

 
 
 
 

May 2, 2006 
 
British Columbia Securities Commission 
Alberta Securities Commission 
Saskatchewan Financial Services Commission 
Manitoba Securities Commission 
Ontario Securities Commission 
Securities Administration Branch, New Brunswick 
Securities Office, Prince Edward Island 
Nova Scotia Securities Commission 
Securities Commission of Newfoundland and Labrador 
Registrar of Securities, Northwest Territories 
Registrar of Securities, Nunavut 
Registrar of Securities, Yukon Territory 

  
C/o Mr. John Stevenson, Secretary 
Ontario Securities Commission 
20 Queen Street West 
Suite 1903, Box 55 
Toronto, Ontario M5H 3S8 
E-mail: jstevenson@osc.gov.on.ca 

 
Madame Anne-Marie Beaudoin 
Directrice du secrétariat de l’Autorité 
Autorité des marchés financiers 
800, square Victoria, 22e étage 
C.P. 246, Tour de la Bourse 
Montréal (Québec) H4Z 1G3 
Telephone: (514) 940-2199, ext. 2511 

            Fax: (514) 864-6381 
E-mail:  consultation-en-cours@lautorite.qc.ca 

 
Dear Mr. Stevenson: 

 
Re:  Proposed National Instrument 24-101 Institutional Trade Matching and 
Settlement 
 
 
Thank you for the opportunity to comment on NI 24-101.  We provide these comments on 
behalf of IGM Financial Inc. which is comprised of three mutual fund managers: IG 
Investment Management (a wholly-owned subsidiary of Investors Group Inc.), Mackenzie 
Financial Corporation and Counsel Group of Funds Inc. (a wholly-owned subsidiary of 
Investment Planning Counsel).  Each of these companies is the mutual fund manager 
and/or trustee of mutual funds, which together comprise approximately $107 billion in 
assets. 
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The following are our views on the questions posed to the industry with additional 
comments at the end. 

 

Question 1.  Should the definition of “institutional investor” be broader or narrower? 

We have no issue with the definition of Institutional Investor and feel it is well defined in the 
Instrument. 

 

Question 2.  Does the definition of “trade-matching party” capture all the relevant entities 
involved in the institutional trade matching process? 

We have no issues with the definition of “trade-matching party” and think it clearly captures all 
participants with one exception.  We should like to see it more clearly state that Prime Brokerage 
accounts are included in this Instrument.  We believe it is the intention to capture these trades and it 
should be clearly stated that these arrangements are included. 

 

Question 3.   The scope of the matching requirements of the Instrument is limited to DAP or 
RAP trades. Should the requirements be expanded to include other trades executed on 
behalf of an institutional investor? Should the requirements capture trades executed with or 
on behalf of an institutional investor settled without the involvement of a custodian? 

Limiting the scope to DAP and RAP trades is appropriate for this Instrument.  We do, however, think 
that greater clarity on what DAP and RAP trades are included in the statistics is necessary.  We 
think the assumption within the industry is that this applies only to Equity and Bond trades but the 
Instrument does not clearly define that.   

For example, Section 2.1 does not list Money Market securities as an exclusion from the rule.  If it 
were the intention to include Money Market securities we would oppose this.  This would artificially 
inflate the trade statistics and limit the effectiveness of the Instrument on equity and bonds trades.  
We would like to see the Instrument clarified so as to restrict it to equity and bond trades. 

 

Question 4.   Are each of these methods (compliance agreement and signed written 
statement) equally effective to ensure that the trade-matching parties will match their trades 
by the end of T? Should trade-matching parties be given a choice of which method to use? 

We would be fine with either method with a preference for a blanket signed written statement if given 
the choice.  In any case, we would like to see industry standardization to ensure accountability is fair 
for all parties.  We would likely support a standard document drafted by the IDA or CCMA with input 
from the industry for use by all parties.   

The key component is that we would like to certify at the firm level and not at the account level.  
Certification at the account level would produce unnecessary paper and costs for both the 
investment manager and broker dealer. 

 

Question 5. Will exception reports enable practical compliance monitoring and assessment 
of the trade matching requirements? 

We think the concept is sound but cannot comment on the future success of this method. 
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Question 6. Is it necessary to require custodians to do exception reporting in order to 
properly monitor compliance with this instrument? 

 

Yes, we think that it is particularly important for custodians to provide reporting.  We do not 
necessarily think this reporting should be require to go to the regulator but we would like to see 
reporting to the investment manager clients.  Custodians already provide most of their investment 
manager clients with a “Report Card” that details trade timeliness and we think that should be 
expanded, at no cost, to report trades matched in accordance with this Instrument.   

Investment managers not using a matching utility will have no way to know if trades that were sent, 
on time, to the custodian in fact matched.  If, and we will expand on this below, ICPM’s are included 
as “registrants” for reporting in section 4.1 then custodian reporting to the ICPM client would be 
critical. 

 

Question 7. Is it feasible for trade-matching parties to achieve a 7:30 p.m. on T matching rate 
of 98% by July 1, 2008, even without the use of a matching service utility in the Canadian 
Capital Markets? 

We think that trade matching without a matching utility is possible by the set timelines.  However to 
reach this we would support a coordinated industry effort, via an organization such as the CCMA, to 
work with the industry to aggressively publicize and refine best practices.  While we feel we are well 
positioned to meet these timelines the entire industry may not be.   

We also think the 7:30pm cut off time from CDS is not sufficient, nor is it in keeping with the US 
market where the DTCC cut off time is 1:30am.  

 

Question 8. Are the transitional percentages outlined in Part 10 of the Instrument practical? 
Please, provide reasons for your answer. 

For both Investors Group and Mackenzie we feel we are operationally ready to meet all the set 
timelines and we feel they are fair.  Both companies have successfully implemented a new trade 
order management system and have integrated electronic trading and matching capabilities.  We 
have already, and will continue to, leverage these capabilities to further improve our trading and 
operational efficiency. 

We do think that the second jump from matching 70% on T+1 to 80% on T is very aggressive and 
will be a test for the industry as a whole.  We would support a softening of this if the industry at large 
thinks it is necessary but it is not necessary for our personal operational readiness. 

We do think, as mentioned above, that the 7:30pm deadline for CDS to consider a trade being 
matched on T should be moved and is unreasonably early.  This is not in-line with the US as 
previously noted.  We feel that the industry as a whole has to re-tool the settlement process with no 
assistance from the depository. 

 

Other Points: 

We are concerned that section 4.1, where the term “registrants” is used may be pulling in ICPM’s.  
Within discussions we’ve had within the industry there is great confusion over this.  Regardless of 
the intention, the reporting expectations of the buy-side need to clarified.  If the intention is the  
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capture ICPM’s we are not sure why this is.  First, that does not pull in the entire buy-side so some 
buy-side firms would be reporting when others are not.  

Secondly, as the buy-side firms are not affirming parties with CDS there is no way for them to 
independently know that trades have matched successfully.  This ties into the point we made earlier 
regarding custodians reporting to their buy-side clients.  The best any buy-side firm could 
independently report would be that all trades were transmitted within the set time frame.  There 
would be no way to report on exceptions to matching without custodian or trade matching utility 
reporting.  Given that neither of these are mandated within the Instrument, we are confused and 
need clarification on this expectation. 

Also in section 4.1 points a) and b) suggest that both the number and dollar value must be matched 
up to the 98%.  We see the use of dollar value adding nothing to the effectiveness of the Instrument.  
The really important aspect is that all trades, regardless of size, are matched.   

 

We thank you for taking the time to review our comments and the time and interest you have taken 
to assist in improving institutional trade flow. 

 
  

Sincerely, 
“signed”      “signed” 

 
Chuck Murray      Alastair Heath   
Assistant Vice President    Assistant Vice President  
Portfolio Administration    Securities Operations  
Mackenzie Financial Corp.    Mackenzie Financial Corp. 
 
“signed” 
 
Brad Kirk,       
Manager, Investment Management Compliance    
Investors Group      
        

 


