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Request for Comments on Proposed Repeal and Replacement of National Instrument 
43-101 Standards of Disclosure for Mineral Projects, Form 43-101F1 Technical Reports 
and Companion Policy 43-101CP

We are writing in response to the request of the Canadian Securities Administrators (the 
"CSA") for comments (the "Request For Comments") in respect of the proposed repeal 
and replacement of National Instrument 43-101 Standards of Disclosure for Mineral 
Projects, Form 43-101F1 Technical Reports and Companion Policy 43-101CP and the 
related amendments, all as published on April 23, 2010.  The versions of National 
Instrument 43-101 and Companion Policy 43-101CP currently in force are referred to as 
the "Rule" and the "Policy", respectively, the new proposed versions of same are referred 
to the "Proposed Rule" and "Proposed Policy", respectively, and the Rule and Proposed 
Rule are sometimes collectively referred to as the "Rules" and the Policy and the Proposed 
Policy are sometimes collectively referred to as the "Policies". 
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We appreciate the opportunity to provide comments on the Proposed Rule and Proposed 
Policy.

Proposed Rule Part 1  Definitions and Interpretation

Paragraph (b) of the definition of "advanced property" in Section 1.1 of the Proposed Rule 
requires the property to have mineral reserves in respect of which the economic viability 
has been supported by a pre-feasibility study or a feasibility study.  By definition, in order 
for a reserve to exist it must be economically mineable as demonstrated by at least a 
preliminary feasibility study.  We submit that it should be sufficient if the property has 
reserves, and that the additional references to economic viability and a pre-feasibility study 
or feasibility study are superfluous.  

Proposed Rule Part 2  Requirements Applicable to all Disclosure

We strongly support the addition of Section 2.1(b) of the Proposed Rule which permits 
disclosure of scientific or technical information made by an issuer if it is approved by a 
qualified person.  We believe that this amendment, together with Section 3.1(b) of the 
Proposed Rule, will add much needed flexibility for issuers to disclose scientific and 
technical information in circumstances where the qualified person that prepared or 
supervised the preparation of the underlying scientific or technical information on which 
the disclosure is based is no longer available to the issuer.  We believe that approval by a 
qualified person of scientific and technical information contained in an issuer's disclosure 
is sufficient to ensure that the public disclosure reflects the underlying information. 

In Section 2.3(1)(c) of the Proposed Rule, we suggest that the language be altered to clarify 
whether the prohibited disclosure refers to the quantity (in weight) of contained metal or 
contained minerals or the value (in currency) of the contained metal or contained minerals.  

To the extent that Section 2.3(1)(c) of the Proposed Rule is intended to prohibit disclosure 
of the amount of contained metal or contained minerals, we submit that the reference 
therein to "deposit" should be removed.  We submit that it is standard disclosure practice 
for international mining companies to include calculations of a deposit's contained metal or 
mineral and that Canadian issuers may be prejudiced if they are not able to include such 
disclosure, as their disclosure will not be comparable with their foreign competitors.  If 
Section 2.3(1)(c) of the Proposed Rule is intended to prohibit disclosure of the amount of 
contained metal or contained minerals, we suggest that it be revised to read as follows:

"(c) the amount of gross contained metal or mineral of a sampled interval or drill 
intersection;…".

If the CSA determines to restrict disclosure of contained ounces in mineral deposits, we 
submit that the Proposed Rule should at a minimum preserve an issuer's ability to disclose 
contained ounces in mineral reserves.  This would ensure that there is no deviation of 
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approach in this regard between Canadian and United States securities regulators.

Proposed Rule Part 3  Additional Requirements for Written Disclosure

We are concerned about the amount of disclosure required where "exploration 
information" is included in a document as set out in Section 3.3(1) of the Rules. The 
definition of "exploration information" in the Rules is very broad and potentially could be 
interpreted to include even brief statements that broadly indicate the type of results 
obtained from ordinary course ongoing exploration activities at a producing property.  The 
consequence of disclosing any "exploration information" is that the Rules require all of the 
information set out in Section 3.3(1) (results/summary of material results; summary of 
interpretation; description of quality assurance and quality control) to be included.  The 
summary of results and interpretation of information may be appropriate where detailed 
drill hole results are provided for exploration stage issuers, but it is excessive in connection 
with brief summaries of exploration activities for producing issuers.  Similarly, for brief 
summary disclosure of this nature, we believe the required disclosure as to quality 
assurance and quality control is excessive.  We submit that the CSA should consider 
reducing the required disclosure to accompany exploration information where (1) drill hole 
data is not provided or (2) the disclosure relates to exploration activities on a producing 
property.  We recognize that some of this disclosure can be omitted pursuant to Section 3.5 
if reference is made to a previously-filed document that contains the required disclosure.  
However, we do not believe this is sufficient accommodation in the case of summary 
disclosure of exploration information for a producing property.  In that case, we feel the 
level of disclosure required (and burden required to meet that standard) in the Rules is 
disproportionate to the importance of the information.

Proposed Rule Part 4  Obligation to File a Technical Report

We support the initiative to remove the short-form prospectus trigger in Section 4.2(1)(b) 
of the Rules and would support the short-form prospectus trigger being fully removed from 
the Proposed Rule (i.e., Case 1).  We believe that the significant cost (both in terms of 
issuer resources and delay) of preparing a new technical report is not commensurate with 
the benefit that a new technical report would provide in such circumstances, that is, where 
the additional information not supported by a technical report does not constitute a material 
change in the affairs of the issuer.  We understand that the CSA is surveying the views of 
issuers that filed a technical report in connection with a prospectus filing; however, we 
remind the CSA that issuers may have determined it was more advantageous to undertake 
a private placement of securities to appropriately "time the market" rather than endure the 
cost and delay that accompanies the preparation of a technical report.  Where this occurs, 
not only do potential investors not have the benefit of a technical report (there being no 
independent requirement to file a new technical report for private placements to accredited 
investors, even if an offering memorandum is used), but existing investors may suffer 
increased dilution as a result of the less favourable terms of such issuances.
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Section 4.2(8) of the Proposed Rule is a critical exception from the requirement to file a 
technical report.  We submit, however, that the condition imposed in Section 4.2(8)(b) of 
the Proposed Rule is not appropriate.  This condition requires that at the date of the filing 
there is no new material information concerning the subject property not included in the 
previously filed technical report, as opposed to no new material information concerning the 
issuer.  This has the effect of creating a technical report filing regime that goes beyond 
supporting the issuer's disclosure.  Instead, the technical report trigger goes to the state of 
the issuer's knowledge of the property.  We note that in circumstances where an issuer has 
multiple mineral projects that are material to it, additional material scientific and technical 
information not contained in a previously filed technical report will not necessarily 
constitute material information in respect of the issuer, and may not be required disclosure 
(and therefore may not be disclosed).  In addition, depending on the state of the issuer's 
exploration activities at the time, it may also require a technical report to be filed prior to 
the issuer concluding that a deposit constitutes reserves or resources (or meets some other 
threshold).  We submit that the Proposed Rule should be aligned with the disclosure 
regime; that is, an issuer should only have to support with a technical report information 
disclosed that is material to the issuer as a whole.  Requiring a technical report to support 
new scientific and technical information that is material to a specific mineral project yet 
not material to the issuer or not included in the issuer's disclosure document, imposes a 
burden on issuers that is not commensurate with any benefit to investors.  We submit that 
Section 4.2(8)(b) of the Proposed Rule should be eliminated.  In the alternative, we submit 
that Section 4.2(1)(f)(ii) of the Rule should be restored to at least create a safe harbour for 
annual information forms that repeat information from a prior annual information form that 
was supported by a technical report.  

We are troubled by the guidance given in Section 4.2(3) of the Proposed Policy relating to 
property acquisitions.  Specifically, we are concerned that the CSA considers that 
"[p]roperty materiality is not contingent on the issuer having acquired an actual interest in 
the property or having formal agreements in place.  In many cases, a property will become 
material at the letter of intent stage, even if subject to conditions such as the approval of a 
third party or completion of a due diligence review."  We question how a property not yet 
owned by an issuer can be material to the issuer, when its very acquisition is still uncertain.  
Letters of intent to acquire a property are often non-binding and regularly do not lead to a 
definitive transaction as a result of unsatisfactory diligence, financing issues or the failure 
to come to binding terms.  Forcing an issuer to undertake preparation of a technical report 
prior to the consummation of the transaction to acquire the property adds another, 
unnecessary cost to the acquisition of properties, which will discourage otherwise 
beneficial property transfers.  Practically, it will also cause the early stage of negotiations 
to be dominated by discussions regarding requisite property and data access that an 
acquirer will need to prepare a technical report, further increasing expenditure of issuer 
resources to satisfy a filing requirement where no legal right to the property exists.  
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Proposed Rule Part 8  Certificates and Consents of Qualified Persons For Technical 
Reports

We submit that the consent requirement in Section 8.3 of the Rules should explicitly 
consider circumstances where a technical report is not prepared in connection with any 
filing trigger in Section 4.2(1) but is instead filed voluntarily.  For example, an issuer that 
announces additional reserves or resources that do not constitute a material change to the 
issuer may wish to update its technical report shortly thereafter, notwithstanding that it is 
not required.  While such voluntary filings of technical reports are referred to in the 
Proposed Policy, the ability to use an amended consent in these circumstances should be 
set out in the Proposed Rule similar to that in Section 8.3(2) of the Proposed Rule, subject 
to the caveat below.

We submit that a specific consent of the author of a technical report required under Section 
8.3(1)(b), (c) and (d) of the Proposed Rule should only be required by Section 8.3(3) of the 
Proposed Rule where the document contains an extract from or purports to contain a 
summary of the technical report.  Where the document that a technical report supports only 
includes mineral reserve or mineral resource that is supported by the technical report, we 
submit that the requirement that a qualified person approve the written disclosure in the 
document obviates the need for an additional consent to be filed in respect of the document 
(both where this may be required for a new reporting issuer or where a technical report is 
filed voluntarily).

Proposed Policy Part 4  Obligation to file a Technical Report

We submit that the additional required disclosure set out in Section 4.2(5) of the Proposed 
Policy for an issuer that has made a production decision based on technical information 
that is not a comprehensive feasibility study is not appropriate in all circumstances.  In the 
case of sophisticated mining companies with significant construction and development 
expertise who are able to self-finance the development of a mine, the cost of completing a 
comprehensive feasibility study that would be required for third party bank financing 
outweighs the benefits.  The implication of the proposed required disclosure is that a 
production decision made by such an issuer is less sound.  At a minimum, if an issuer is 
required to disclose that its production decision was made without a feasibility study, the 
additional supplementary disclosure suggested by Section 4.2(5) of the Proposed Policy 
(i.e. disclosure of increased uncertainty and specific economic and technical risks of 
failure) would unduly impugn what is otherwise an entirely appropriate production 
decision.  

Other Comments

We have a number of concerns regarding potential liability for qualified persons and 
issuers in the area of technical reports and scientific and technical disclosure that are not 
adequately addressed by the Rules or Policies.  
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There remains uncertainty regarding whether a qualified person is an expert and therefore 
is subject to liability under prospectus and secondary market civil liability rules.  The 
corollary would be that the issuer would be relieved of liability for the relevant disclosure.  
The uncertainty arises from the distinction between what is considered an "expert" portion 
of a prospectus or other document – namely the part of a disclosure document that 
"includes, summarizes or quotes from a report, statement or opinion made by the expert" –
and the role of a qualified person with respect to scientific and technical disclosure – to 
prepare or supervise the preparation of information upon which scientific and technical 
disclosure is based or, in the Proposed Rule, to potentially approve the disclosure.  

We submit that the intention of the requirement in the Rules is neither to relieve issuers of 
liability for disclosure of scientific and technical information nor to impose on qualified 
persons (who in many cases will be non-executive employees of the issuer) responsibility 
for all scientific and technical information.  The purpose of the involvement of the 
qualified person is to add additional credibility to disclosure about scientific and technical 
information.  This additional credibility arises because a person with appropriate industry-
related qualifications is responsible for preparing, or supervising a team that prepared, the 
raw technical information that underlies the disclosure.  It is a much more onerous 
proposition and, in our view, inappropriate, in particular in the case of a non-independent 
qualified person, to treat the qualified person as an expert and shift liability from the issuer 
to the qualified person for disclosure of all scientific and technical information on material 
properties.

The Rules make direct or indirect reference in a number of places to use of scientific and 
technical disclosure of, and technical reports filed by, other issuers.  For example, Section 
4.2(7) of the Proposed Rule, Section 5.3(4) of the Proposed Rule (which is, for these 
purposes, the same as Section 5.3(3) of the Rule) and Section 9.2(1)(b) of the Proposed 
Rule.  To the extent that other issuers will be entitled to rely on or extract information from 
the disclosure of a third party, it should be clear that (a) the issuer has had the information 
reviewed by a qualified person and has no information that would make the disclosure 
misleading (similar to the requirement in Section 4.2(b) of the Proposed Rule), and (b) the 
third party that made the initial disclosure is not responsible to the issuer or its investors 
for the use of its information.  There is already a detailed regime addressing an issuer's 
liability to its own investors, but we submit that exposing companies to potential liability 
to other issuers and their investors for technical information appropriated and relied on by 
the other issuer is onerous.  
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_________________________

Please contact either Lisa Damiani (416-367-6905) or Robert Murphy (416-863-5537) if 
you wish to discuss any of the foregoing. 

Yours very truly,

(signed) Lisa C. Damiani
(signed) Robert S. Murphy

Davies Ward Phillips & Vineberg LLP




