ONTARIO SECURITIES COMMISSION STAFF
NOTICE 45-702

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

ONTARIO SECURITIES COMMISSION RULE 45-501 - Exempt Distributions

Background

On November 30, 2001, revised Rule 45-501 Exempt Distributions (the “Rule”) along with its Companion Policy

and related Forms came into force. The Rule replaced the previous version of Rule 45-501 Exempt Distributions, which
came into force on December 22,1998.

Frequently Asked Questions

As is often the case with the introduction of a new or revised rule, users of the Rule may find that they have

questions regarding its application and interpretation. Therefore, to assist those persons and companies wishing to use the
Rule, we have compiled a list of frequently asked questions (“FAQs”) which, while not exhaustive, represent the types of
inquiries we have received to date. We plan to update this Notice periodically.
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We have divided the FAQs into the following categories:

A The closely-held issuer exemption
B. Pooled funds
C. General inquiries

The Closely-held Issuer Exemption

Q: For the purposes of subparagraph (i) of the closely-held issuer definition, does “issued as compensation by,
or under an incentive plan of, the issuer” include securities issued as an incentive on a “one-off’ basis i.e., not under
an incentive plan, or must the securities be issued under an incentive plan?

A: Securities issued as an incentive need not be issued under an incentive plan. We are of the view that by issuing
securities as an incentive on a “one-off”’ basis, the issuer is issuing securities as compensation.

Q: Why are directors and officers who donot receive securities“issued as compensation by, or under an incentive
plan of, the issuer” included in the 35 securityholder test?

A: This is a drafting error and will be corrected. Current and former directors and officers, regardless of how they
receive their securities, were not meant to count towards the 35 securityholder test. In the interim, where directors
and officers do not otherwise qualify as accredited investors and the issuer would like to exclude the directors and
officers from the 35 securityholder test, we recommend that affected parties apply for discretionary relief. No fees
will be charged for such applications.

Q: Who is a “promoter” for the purpose of paragraph 2.1(1)(b) of the Rule?

A: The Securities Act(Ontario) (the “Act”) defines a “promoter” as, among other things, “a person or company who,
acting alone or in conjunction with one or more other persons, companies or a combination thereof, directly or
indirectly, takes the initiative in founding, organizing or substantially reorganizing the business of an issuer”.
Because of the condition imposed by paragraph 2.1(1)(b) of the Rule, the closely-held issuer exemption is not
available to the issuer or any securityholder reselling securities using the exemption if any “promoter of the issuer”
has acted as a promoter of any other issuer that has issued a security in reliance upon the closely-held issuer
exemption within the preceding twelve months.

We are of the view that, for the purpose of paragraph 2.1(1)(b), a “promoter of the issuer” is a person or company
who actively participated in the formation and initial management of the issuer’'s business or otherwise actively
contributed to its initial growth or prosperity, and who, at the time of the proposed trade, continues to be actively
involved in the ongoing management of the issuer’s business or actively contributing to its ongoing growth or
prosperity. So, for example, a person who founds an issuer and then sells control of it to someone else would not,
following the sale, continue to be a promoter of the issuer for the purpose of paragraph 2.1(1)(b) unless he, she or
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it continues to be actively involved in the management of the issuer’s business, or otherwise actively contributing
to its ongoing growth or prosperity, even if he, she or it continues to be a shareholder of the issuer.

Finally, we are of the view that the initial shareholders of an issuer will not be promoters merely because they have
subscribed for shares to facilitate its incorporation or as passive investors, even if the amount of the investment
is significant.

Q: The closely-held issuer exemption cannot be used if a promoter of the issuer has acted on behalf of “any other
issuer that has issued a security in reliance upon this exemption within the twelve months preceding the trade”.
What if an issuer wants to rely on the closely-held issuer exemption, but cannot confirm that its promoter has not
acted on behalf of any other issuer within the past year?

A: We recognize that in certain circumstances it may be difficult for an issuer who wishes to rely on the closely-held
issuer exemption to confirm that its promoter has not acted on behalf of another issuer. In these circumstances,
the issuer can rely on the exemption provided that the issuer has, after reasonable inquiry, no grounds to believe
that its promoter has acted on behalf of another issuer within the twelve months preceding the trade.

Q: When reselling a security using the closely-held issuer exemption, how do | comply with the requirements in
paragraphs 2.1(1)(a),(b) and (c) of the Rule?

A: We recognize that in certain circumstances it may be difficult for a selling securityholder to confirm that these
requirements have been met. Therefore, we are of the view that a selling securityholder can rely on this exemption
provided that the selling securityholder has no reasonable grounds to believe that the requirements in paragraphs
2.1(1)(a),(b) and (c) of the Rule have not been met.

Q: Paragraph (c) of the closely-held issuer exemption requires that “no selling or promotional expenses are paid
or incurred in connection with the trade, except for services performed by a dealer registered under the Act”.
Specifically, what constitutes “selling or promotional expenses”?

A: The Commission has historically been concerned about closely-held issuers being promoted other than through
a registered dealer. The prohibition on selling or promotional expenses, other than those incurred in connection
with services performed by a registered dealer, is meant to address this concern. We believe that paragraph
2.1(1)(c) of the Rule is not meant to prohibit legitimate selling or promotional expenses such as printing, mailing
and other administrative or de minimis expenses incurred in connection with the trade.

Q: Does a company that intends to use the closely-held issuer exemption need to include any restrictions in its
articles?

A: Paragraph (a) of the definition of closely-held issuer requires restrictions on transfer to be contained in the
issuer's constating documents or other agreements. Accordingly, to qualify under the exemption, the issuer must
include such restrictions in its agreements or constating documents.

With respect to the 35 securityholder limit, the definition of closely-held issuer does not require that this limit be
specified in the articles or elsewhere.

Q: What can an issuer do to ensure that it qualifies under both the closely-held issuer exemption in Ontario and
the private company exemption, which used to exist in Ontario and remains in a similar form in other Canadian
jurisdictions?

A: The closely-held issuer exemption broadens the scope of potential investors to include members of the public.
Therefore, issuers who do not prohibit invitation to the public in their constating documents may be precluded from
using the private company exemption under securities legislation in other Canadian jurisdictions.

Accordingly, issuers who find themselves in this position may wish to consider various alternatives including the
following:

1. An issuer that plans to use the closely-held issuer exemption in Ontario and to concurrently rely on the
private company exemption in other Canadian jurisdictions may wish to maintain or include in its
constating documents a provision prohibiting the issuer from offering its securities to the public. The
issuer will thus be able to utilize the private company exemption in other Canadian jurisdictions and will
be able to rely on the closely-held issuer exemption in Ontario, albeit only for offerings to investors who
are not members of "the public".
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2. An issuer who wishes to utilize the full scope of the closely-held issuer exemption in Ontario, i.e., by
offering its securities without regard to the concept of "the public", may be precluded from using the
private company exemption in other Canadian jurisdictions, and as such, may wish to consider pursuing
other exemptions in those jurisdictions.

Pooled Funds
Q: Whatis a “pooled fund”?

A: The term “pooled fund” is not a defined term under Ontario securities law. The term “pooled fund” is usually
considered to include non-redeemable investment funds and mutual funds that are not reporting issuers. Non-
redeemable investment funds® and mutual funds? are defined terms.

Q: Why does section 2.12 of the Rule provide, in subsection 2.12(1), automatic top-up relief for funds managed
by a portfolio adviser or a trust corporation but, in subsection 2.12(2), not provide the same relief with respect to
funds managed by a person or company relying on Part 7 of Rule 35-502 Non-Resident Advisers?

A: The provision was drafted intentionally this way because the top-ups referred to in subsection 2.12(1) have
become standard relief granted by the Commission. As far as we are aware, no application has ever been made
for relief for the type of funds described in subsection 2.12(2). Applications for top-up relief will be considered for
exempt advisers on a case-by-case basis.

Q: Can hedge funds rely on the exemption provided by section 2.12?

A: Certain hedge funds may qualify and others would not. Section 2.12 applies, subject to certain conditions, to:
a) mutual funds that are not reporting issuers; and
b) non-redeemable investment funds that are not reporting issuers

As we point out in Question 1, the term “mutual fund” is defined in the Act and a definition of non-redeemable
investment fund appears in Rule 14-501 Definitions. Trades in hedge funds that are structured as mutual funds
or non-redeemable investment funds and otherwise meet the requirements of 2.12 can be made in reliance on that
exemption.

Q: Paragraph 2.12(1)(c) refers to the fund being “managed by a portfolio adviser”. Does this mean the manager
of a pooled fund must be registered or is it sufficient for the pooled fund’s portfolio manager or sub-adviser, who
is not the manager of the pooled fund, to be registered?

A: The term “managed by” in paragraph 2.12(1)(c) refers to the functions that are carried out by a manager of a
pooled fund and are distinguishable from the narrower portfolio management functions that are carried out by a
portfolio manager or sub-adviser to a pooled fund. The exemption in section 2.12 will not be available for a pooled
fund unless the manager of the pooled fund is itself registered as a portfolio adviser.

Q: Under section 3.2 of Rule 45-501, as it existed prior to November 30, 2001, the “acquisition cost” referred to in
paragraph 72(1)(d) of the Act could be satisfied by the purchaser incurring or assuming liability where:

. As defined in Rule 14-501 Definitions, a “non-redeemable investment fund” means an issuer:
€)) whose primary purpose is to invest money provided by its securityholders;
(b) that does not invest for the purpose of exercising effective control, seeking to exercise

effective control, or being actively involved in the management of the issuers in which it
invests, other than other mutual funds or non-redeemable investment funds; and
(c) that is not a mutual fund.

2 As defined in the Act, a “mutual fund” includes an issuer of securities that entitle the holder

to receive on demand, or within a specified period after demand, an amount computed by reference to the
value of a proportionate interest in the whole or in apart of the net assets, including a separate fund or trust
account, of the issuer of the securities.
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“"the purchaser is primarily liable for the liability and there is no understanding, arrangement or expectation that the
liability or the obligation to pay it will be waived; and (b) the acquisition cost, including the liability that is incurred or
assumed by the purchaser, has a fair value of not less than $150,000."

The current version of the Rule does not contain this provision. Would the requirements of section 2.12 be met if
in making its investment the purchaser incurs or assumes liability which has a fair market value of not less than
$150,0007?

A: Yes. Section 2.12 provides a prospectus exemption for a trade involving an aggregate acquisition cost to the
purchaser of at least $150,000. So long as the aggregate acquisition cost is $150,000, we do not consider it
relevant that the acquisition may have taken place by way of the assumption of a liability by the purchaser.

Q: For the purpose of satisfying the $150,000 threshold in section 2.12 of the Rule, can | combine the amounts
contributed by me directly with the amounts contributed by my RRSP?

A: Yes. Forthe purpose of the $150,000 threshold in section 2.12, we take the view that an individual may combine
amounts purchased on his/her own account with amounts purchased by the individual's RRSP.

Q: Can a pooled fund use the closely-held issuer exemption?

A: If the pooled fund is a mutual fund or a non-redeemable investment fund, it cannot use the closely-held issuer
exemption.

General Inquiries

Q: In what circumstances is it appropriate for a person or company to apply to the Commission to be recognized
as an accredited investor under paragraph (u) of the accredited investor definition?

A: Paragraph (u) of the accredited investor definition in section 1.1 of the Rule contemplates that a person or
company may apply to the Commission to be recognized as an accredited investor. The Commission will consider
applications for accredited investor recognition submitted by or on behalf of investors that do not meet any of the
other criteria for accredited investor status, but who nevertheless possess the requisite sophistication or financial
resources. It should be noted, however, that paragraph (u) is not meant to replace the exempt purchaser
exemption that was previously available under paragraph 72(1)(c) of the Act.

As explained in section 2.8 of the Companion Policy to the Rule, the Commission has not adopted any specific
criteria for granting accredited investor recognition to applicants and is of the view that the accredited investor
definition generally covers all of the accredited investor categories that do not require the protection of the
prospectus and registration requirements under the Act. Furthermore, as stated in the Companion Policy, the
Commission believes that a person or company that was previously recognized as an exempt purchaser should
have little difficulty qualifying as an accredited investor under the Rule. Consequently, we expect that paragraph
(u) of the accredited investor definition will be utilized on a limited basis.

Q: “l just missed the accredited investor thresholds in paragraphs 1.1(m) and (n) of the Rule. Can I still be an
accredited investor”?

A: No. The accredited investor exemption for individuals is a “bright-line” test. You either satisfy the test or you
are not an accredited investor.

Q: How does National Policy Statement 48 (“NP 48") Future Oriented Financial Information (“FOFI") apply to the
Rule?

A: There are no requirements in the new Rule relating to FOFI. NP 48 is currently in the process of being
reformulated as a rule (proposed National Instrument 52-101). In the meantime, NP 48 is a policy and is not
enforceable as a rule under Ontario securities law.

Q: Paragraph (t) of the definition of accredited investor refers to a $5 million threshold of net assets as reflected
in an entity’s “most recently prepared financial statements”. Must these financial statements be prepared in
accordance with applicable generally accepted accounting principles?

A: Yes.
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Q: Are you planning to amend the new Rule to reflect the views expressed in this Notice and, if so, when?

A: Yes, we are planning to amend the Rule. However, we will not commence the amendment process until, at the
earliest, the one year anniversary of the new Rule. We believe it is important to allow the new Rule to operate for
at least one year before making any amendments to it for a number of reasons, including:

to allow us time to gather and consider feedback on the new Rule from various market participants;

to allow us to consider applications for exemptive relief relating to all areas of the new Rule. Generally,
applications for exemptive relief are a very important part of the process leading up to any amendments
because they enable us to identify and address inconsistencies between new rules and the needs of the
marketplace. To date we have received very few applications relating to the new Rule; and

to allow us to complete an economic analysis of the effect of the new Rule on small business financing.
This study is currently underway and will require at least one year of data to be meaningful.



